Alapaja on alun perin rakennettu kankirautapajaksi, jossa oli kaksi ahjoa Jacob af Forsellesin ja Anders Norhströmin aikana vuosina 1745–46. Vuonna 1786 paja rakennettiin uudelleen ja jälleen 1871, jolloin se myös suurennettiin silloisen omistajan Pehr Henrik af Forsellesin toimesta.

Ruukin ensimmäinen nippu- ja naulapaja rakennettiin kankirautapajan viereen vuonna 1747, mutta naulojen ja muiden rautaesineiden kysynnän kasvaessa 1800-luvulla, alkoi ruukin omistaja Virginia af Forselles suunnitella suurempaa pajaa. Tämä paja valmistui 1846 osana nykyistä Yläpajaa.

Alapajan museo perustettiin 1960-luvulla kankirautapajan eteläosaan. Museopajassa voi tutustua ruukin vanhaan kankivasaraan, pajojen esineistöön ja tuotantoon, johon kuului auroja, kirveitä, hakkuja, viikatteita, lapioita sekä erikokoisia nauloja.

Alapajan Konttorimuseo on sisustettu entisen vasaran vesipyörän tilaan. Kun vesipyörä poistettiin, korvattiin se nykyisellä kaari-ikkunalla. Konttorimuseossa on nähtävillä mm. torvisoittokunnan soittimet, Ahlströmin tehtaan tuotteita ja ruukin vanhan pääkonttorin huonekaluja, kuten kirjurin pöytä ja kirjahylly sekä tilikirjoja. Vitriinin kirjoituskone ja laskukone ovat peräisin 1800-luvulta.

Museoihin on vapaa pääsy.

Lisätietoa Strömforsin ruukista löydät mm. verkkosivulta https://www.visitkotkahamina.fi/stromforsin-ruukki/.