Etusivu » Näe » Näyttelyt 2019

Näyttelyt 2019

 

Tule ja tutustu näyttelytarjontaamme kolmessa eri näyttelytilassa, jotka sijaitsevat entisen tallirakennuksen vinttitiloissa.

Kaikkiin näyttelyihin on tietenkin vapaa pääsy ja ne ovat avoinna tiistaista sunnuntaihin klo. 11-17. Juhannusaattona 21.6. näyttelyt suljettu.
Kesän 2019 näyttelykausi on 4.5.-8.9.2019.

Näyttelymme vaihtuvat useaan kertaan kesässä, joten meillä kannattaa poiketa useamminkin!

Taiteen ystävät bongaavat samalla retkellä myös Helene Schjerfbeckin kuuluisan alttarimaalauksen Ruotsinpyhtään kirkosta, joka on kivenheiton päässä taidetiloistamme.

STRÖMFORSIN RUUKIN NÄYTTELYT 2019

 

4.5.-9.6.2019

Vinttigalleria:
Udi Salmiaitta, Risto Saukonpää, Aki Suutari

Teokset: Udi Salmiaitta, Risto Saukonpää, Aki Suutari

Udi Salmiaitta, s.1986, on Kotkalainen kuvataiteilija. Akvarelleissaan Salmiaitta tarkastelee yksityiskohtaisesti luontoa ja sen kiertokulkua. Sään ja ajan muokkaamat pinnat ja materiaalin tunnun löytäminen ovat ovat keskeisessä osassa Salmiaitan työskentelyä.

“Maalaaminen on minulle hengellistä työtä; hidas kerroksien lisääminen ja muodon veistäminen on meditatiivista pysähtymistä pyhyyden äärelle. “

Saukonpää: ”Teosteni tarkoitus on etsiä perinteisen kuvataiteen (tarkemmin maalaustaiteen) ja valokuvan rajapintaa valokuvauksen tekniikan keinoin.” Milloin valokuvasta tulee maalauksellinen? Mitkä elementit häivyttävät valokuvan dokumentaarisuutta ja siirtävät sen viestin, tunnelman, olemuksen maalaukselliseksi? Vaikuttavatko värit ja aiheet siihen, että valokuvateos lipuu kohti maalausta ja missä raja kulkee?

Suutari: Teosteni hahmot ovat turhuuden kuninkaita. Ne kuvaavat ihmishahmoja, jotka ovat jääneet kiinni itseään vahingoittaviin ja elämää rajoittaviin asioihin. Asioihin, joita olisi helppo muuttaa, mutta tottumus ja laiskuus ovat vallanneet elämän. Osalle hahmoista turhuuksista on kasvanut jopa ylpeyden aihe. Syy, jolla voi perustella staattiseksi jämähtänyttä elämäntilannetta.

Kuninkaiden aiheina voi olla esimerkiksi status. Tietyn brändin tuotteita ostamalla ihminen omaksuu sen edustaman elämäntyylin ja arvot.Tuhlailevasta ja esineiden ympärillä pyörivästä elämästä kasvaa ”kruunu”. Tilanne, jossa elämä koostuu rahan ansaitsemisesta ja ostamisesta, tietyn elintason ylläpitämisestä.
Me ihmiset olemme hyviä valehtelemaan itsellemme ja totumme helposti vallitsevaan tilanteeseen, vaikka se olisi korjattavissa ja elämänlaatu parannettavissa. Teosten musta huumori ja näyttävyys herättävät meitä tutkimaan omaa elämäämme ja omia ”turhuuden kruunujamme”. Mitkä asiat sitovat meidät huonoihin elämäntilanteisiin ja haitallisiin asioihin ja miten voisimme korjata tilanteen?

Galleria V2:
Jaakko Stick, Niina Tervala: Kasvissyöjäkasvin ruokavalio

Niina Tervalan (oik. ja vas.) ja Jaakko Stickin (kesk.) maalauksia

Niina Tervala löytää taiteessaan Suomen luonnon mystiset salaisuudet ja lumoaa katsojan fantasiamaailmaan, jonne on aina toivonut eksyvänsä. Minulle on tärkeää, että saan vangittua tauluihini juuri sellaisen tunnelman kuin haluan. Se, että maalauksesta voi aistia siihen liittyvän äänen tai tuoksun, tuo lisää syvyyttä maalaukseen.

Aivomerisukeltaja Jaakko Stick on jo yli kymmenen vuoden ajan pidättänyt hengitystään surrealistisessa valtameressä yrittäessään kalosseillaan täyttää absurdismin kumisaappaita. Harharetket todellisuuteen ovat historiaa.

Aulagalleria:
Emmu Johansson, Aino Säävälä, Helka Heinonen, Miina Puolitaival: Dual Painting

Dual Painting

Kuka tahansa olisi voinut maalata nämä maalaukset. Olemme työskennelleet metodilla, jossa kadotimme oman taiteilijaidentiteettimme. Muodostimme maalauksilla tilan, jossa pyrimme luomaan illuusion siitä, että katsoja olisi voinut tehdä maalaukset. Tasa-arvoistava tapa katsoa taidetta on pyyhkiä liiallinen ymmärryksen vaatimus pois katsojan ja teoksen väliltä. Teoksissa on käytetty pohjina ainoastaan kierrätysmateriaaleja. Maalaukset ovat valmistuneet yli puolen vuoden ajalla. Maalasimme huoneessa hiljaisuudessa tai satunnaisten äänien, kuten soittoharjoitusten kantautuessa tilaan. Emme olleet alussa päättäneet maalausten määrää. Maalaustauoilla aloimme kirjoittaa ajatusten virtaa kanavien avaamiseksi sanoille. Maalaukset toimivat siltana verbaalisen ja visuaalisen kokemuksen välillä. Projekti laajentui pyytämällä mukaan muitakin kirjoittamaan maalaustemme pohjalta. Kukaan ei ole nähnyt toistensa tekstejä ennen niiden valmistumista. Aino Säävälä ja Emmu Johansson ovat maalausten takana ja kaikki työryhmän jäsenet ovat kirjoittajina mukana projektissa. Dual Painting on kysymysmerkki; kollektiivisen tajunnan, maalauksen ja runon yhteyden testi. Näyttelyssä nähdään yhteismaalaukset ja niiden pohjalta kirjoitetut runot.

11.6.-7.7.2019
Vinttigalleria:
Tanja Nyo: We Are The Bio Robots Kuvan maalaus: Tanja Nyo

Kuvataiteilija Tanja Nyo (1969) on tutkinut ihmiskehoa ja kehon liikettä useissa teoksissaan. Nyon abstraktit maalaukset pohtivat myös kehon estetiikan ja yhteiskunnan muuttumista: ”Taiteilijan rooli yhteiskunnassa on toimia sen tulkkina ja tarkkailijana. Tulevaisuuden tarkastelu visuaalisin keinoin onkin erityisen tehokas kulma”.

Miltä tulevaisuuden trendikäs ihmiskeho voisi näyttää? Ihmisen ja teknologian välinen suhde on muutostilassa. Tulevaisuudessa kone voi olla osa ihmistä, ja nanorobotit korjaavat kehomme vaurioita. Luustoa sekä lihaksia voidaan vahvistaa ja lisäraajoja kasvattaa keinotekoisesti. Kehon biohakkerointi on täällä jo nyt.

Futuristista kehonmuokkausta tutkiva abstrakti maalaussarja tarkastelee ihmiskehon tulevaisuutta tekoälyn aikakaudella. Mitä se voisi tarkoittaa, jos vain mielikuvitus on rajana? Kehonmuokkaus kumpuaa usein ihmisen tarpeesta tulla hyväksytyksi ja herättää huomioita.

Näyttelyssä on esillä maalauksia sarjasta We Are The Bio Robots sekä uudempia teoksia vuodelta 2019.

 

Galleria V2:
Ritva Larsson: Maalauksia
Kuvan maalaus: Ritva Larsson

Tämä nimellä ”Maalauksia”-ristitty näyttelyni on jo toinen Strömforsin ruukin galleriatiloissa pitämäni näyttely. Nyt esillä on kattava kooste tuotantoni keskeisimmistä osioista. Valmistuin vuonna 2009 kuvataitelija AMK:ksi Lahden Taideinstituutista, joten tämä näyttely on samalla itselleni oma kymmenen vuotta taiteen ammattilaisena toimimisen juhlistus.

Työskentelen hyvin perinteisesti väreillä kaksiulotteiselle pinnalle. Pääasiallisesti käytän joko öljyvärejä tai akvarelleja. Tässä näyttelyssä olen pyrkinyt tuomaan molempia tasapuolisesti esille. Akvarellissa tekijää kiehtoo ilmaisun herkkyys, valolla ja varjolla leikittelyn mahdollisuus. Öljyväri on ilmaisukeinona vahvempi, väri saavuttaa tarvittaessa jopa koloristisesti hyökkäävän asteen.

Yhdistän työskentelyssäni hyvin klassista esittävää ja abstraktiota: aamulehden kriitikko käytti aiemmasta näyttelystä termiä ”sosiaalinen realismi”. Sosiaalinen viittaa aikaan, ajan ilmiöihin ja yhteiskuntakritiikkiin. Yksi tuotantoni pääteemoista vuosien varrella on ollut sosiaalisen oikeudenmukaisuuden korostaminen, syrjäytettyjen ja marginaalissa elävien tai systeemistä tipahtaneiden kuvaaminen. Toiselta koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri, joten kuvan ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden vaatimusten yhdistäminen maalauksiin on ajatuksellisesti luontevaa.

Toinen punainen lanka tuotannossani on ollut kaupungin ja sen nykyhetken kuvaaminen sekä luonto ja maisemat tässä päivässä: kaupunkinäkymät ihmisineen ja kulkuneuvoineen, ihmisen muokkaama tai muokkaamatta jättämä luonto. Ajankuvaa voi hyvin tarkastella maisemamaalauksen keinoin. Maisema on oma haasteellinen taiteenlajinsa, nouseva genre, joka turhaan on ollut hetkittäin ehkä jopa aliarvostettu. Maalarille se on haastava; miten tehdä maalauksesta kiinnostava ja samaan aikaan kaunis ja tasapainoinen.

Tähän näyttelyyn olen varta vasten maalannut muutamia töitä. Pääosin näyttely kuitenkin koostuu nostoista eli aiempien näyttelyitteni parhaista paloista. Koska kuva puhuu enemmän kuin tuhat sanaa, annan kuvien puhua puolestaan.

Aulagalleria:
Miia Westerlund: Kulttuurimaisema


Kuvataiteilija Miia Westerlund katselee ja kuvaa tuttuja kulttuurimaisemia uudestaan ja uudestaan. Westerlund etsii kauniisti siivottujen julkisivujen takaa kaikenlaista sinne historian saatossa kenties kätkettyä. Tänäkin päivänä useissa näissä paikoissa ja rakennuksissa asutaan edelleen. Ja niissä rakastetaan ja vihataan, tapellaan ja naidaan ihan kuten missä tahansa lähiössä. Idylleissä tapahtuu karmeitakin asioita.

Westerlund on valokuvannut Kulttuurimaisema sarjaa varten useassa kaupungissa ja maassa. Taiteilija valokuvaa tuttuja maisemia ja rakennuksia, ja rakentaa paikoista kerroksellisia kuvia. Niin kuin historia koostuu vuosista, tapahtumista ja kerroksista, muodostuvat hänen kuvansa samoin. Kuvat ovat mitä katsoja tahtoo niiden olla. Historia on miten se kerrotaan. Taide on miten se ymmärretään.

9.7.-4.8.2019


Vinttigalleria:
Petra Kallio, Teija Lehto, Aino Toivettula, Tiina Vainio, Hanna Varis: Puutarhassa

Puutarhassa,

on ikuisuus vain lyhyt hetki.

Valo kuin multa, 

se siivilöityy lehtisihdin lomasta

ja kasvavat pellavapäät paljain varpain. 

On meillä ystävyys,

sen lämpö ja odotus,

kesä pitkä

ja madolla mittauksen retki.

(Petra Kallio)

Viisi Varsinais-Suomalaista taiteilijaa ovat koonneet yhteen teoksia näyttelyyn ”Puutarhassa”. Petra Kallio, Teija Lehto, Aino Toivettula, Tiina Vainio ja Hanna Varis ovat kaikki taidegraafikoita ja Turun Taidegraafikoiden jäseniä. Näyttelyssä on grafiikan lisäksi esillä myös maalauksia ja esinekoosteita. Näyttelyssä pääset vaeltamaan hehkuvan runsaan puutarhan sisuksiin. Mitä kaikkea siellä kohtaatkaan: pienen pieniä kukkia, ötököitä, perhosia, nuppuja, valtavia juuria ja puita, nuoria, vanhoja, vetreitä ja ränsistyneitä kasveja.

 

Galleria V2:
Taidesepät ry: 40 v.-juhlanäyttely

Taidesepät ry täyttää tänä vuonna 40 vuotta ja sitä juhlistetaan Ruotsinpyhtään Ruukissa juhlanäyttelyllä. Taideseppien kesänäyttelyllä on jo pitkät perinteet Ruotsinpyhtäällä ja mikä olisikaan parempi paikka juhlanäyttelylle kuin raudan taonnan historiaa henkivä ruukkimiljöö.

Juhlanäyttelyyn on valittu jäsenien uusia töitä, joissa näkyy tämän päivän sepäntyön ”trendit”.

Lisäksi näyttelyyn on koottu töitä Taideseppien alkuajoilta 80- ja 90-luvuilta sekä seppämestarien näyttötöitä 2000 luvulta. Näin yleisöllä on mahdollisuus nähdä Taideseppien historiaa ja äärimmäistä teknistä osaamista seppämestarien näyttötöiden yksityiskohdissa.

 

Aulagalleria:
Rasaliina Seppälä: Eläinenergiaa

”Teos voi olla sekä tekijälleen, että katsojalleen vapauttava ja terapeuttinen. Herkkä ja silti hyvin koskettava. Pyrin luomaan teoksiini lämpöä ja empatiaa. Parasta on kun valmis teos koskettaa ja liikuttaa täysin vierasta ihmistä.”

6.8.-8.9.2019

Vinttigalleria, Galleria V2, Aulagalleria:
Nelli Nio, Jenni Tuominen, Tiina Wallius, Jukka Pylväs: Metsäpolku

Kaikkia neljää taiteilijaa yhdistää rakkaus luontoon, suomalaisiin
metsiin ja metsän eläviin. Ruukkialueen kaunis ympäristö tukee
näyttelyn luontoteemaa. Näyttelytila rakentuu maalauksista ja
installaatiokokonaisuuksista, jotka koostuvat mm. keramiikka-, puu- ja
paperimassateoksista.

Tarkempi tutkiskelu avaa katsojalle myös syvempiä näkökulmia luonnon
tärkeydestä ja korvaamattomuudesta. Näyttely puhuu suomalaisen luonnon
puolesta

 

————————-

Kaikki näyttelyt ovat myös myyntinäyttelyitä. Meillä on hyvä mahdollisuus tehdä upeita löytöjä kotisi tai yrityksesi tiloihin!
Taidetoimintaa kehittää alueella Vireä Strömfors Ry.

 

Ota yhteyttä


  Avoinna  Vintti- ja Aulagalleria, Galleria V2

  Ruukintie 10 F
  050 575 50 84/044 964 48 53

  Avainsanat:

  ruotsinpyhtää, ruukki, strömfors, taidekesä, taidenäyttelyt, tallinvintti

  Näyttelyaikahaku 2020


  Ruotsinpyhtään kirkko

  Alapaja ja konttorimuseo