Ruukkikierros pyöräilyreitti

Ruukkikierros pyöräillen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ruukkikierros

Strömforsin ruukki toimii tämän pyöräilyreitin sydämenä, kun Kymijoen alajuoksulla, vain 10 kilometrin päässä toisistaan, sijaitsevat kaksi vanhaa ruukkialuetta: Stockfors ja Strömfors. Tämä pyöräilyreitti kutsuu sinut matkalle ruukkialueiden historiaan tarjoten monipuolista elämyksellistä tekemistä ja herkullisia makunautintoja.

Stockforsin ruukkialue:

Samoin kuin moni muu historiallinen kartano, Stockfors oli pitkään sukutila, joka vaihtoi omistajia useasti. Kartano sai alkunsa vuonna 1570 ja toimi maatilana aina vuoteen 1889 asti. Tuolloin norjalaiset insinööri Olaf Bülow ja konsuli Ole Nedrum ostivat kartanon kiinnostuttuaan Kymijoen vesivoimasta. “Pyhtään haara” näytti lupaavimmalta, tarjoten runsaasti raaka-aineita alueen metsistä ja vesivoiman hyödyntämistä koskien lisäksi. Vuonna 1901 rakennettiin puuhiomo ja voima-asema Klåsaroon, toimien aina 1980-luvulle saakka. Nykyisin alue tarjoaa monipuolisia kulttuuri- ja hyvinvointipalveluita, joiden keskipisteenä on Patruunantalo.

Strömforsin ruukkialue:

Strömforsin ruukki on yksi Suomen vanhimmista rautaruukeista, ja sen juuret ulottuvat 1600-luvulle. Kymijoen läntisimmän haaran vedet pyörittivät ruukin vesirattaita yli 250 vuoden ajan, pitäen vesivasarat liikkeessä ja sepät kiireisinä. Ruukin historia liittyy vahvasti Ruotsin valtakunnan rautateollisuuteen, ja se perustettiin vuonna 1695. Strömforsin ruukki on aina ollut monitoimiyritys, toimien muun muassa rautaruukin, sahan, myllyn, panimon, krouvin ja tiilitehtaan parissa. Alueen historia elää nykyään viehättävän puutalomiljöön, museoiden ja käsityöläisten kautta.

Tule oman pyörän kanssa tai vuokraa pyörä joko Aeronautica arenalta tai Strömforsissa Wellstersiltä ja lähde kiehtovalle Ruukkikierrokselle. Reitin varrella voit tutustua myös muihin mielenkiintoisiin kohteisiin, kuten Aeronautica arenan monipuoliseen aktiviteettitarjontaan ja Pyhtään Pyhän Henrikin keskiaikaiseen kivikirkkoon. Klåsarön voimalaitospato tarjoaa näyttävän näköalan, ja matkan varrella voit ihastella esimerkiksi Savukosken museosiltaa sekä käsikäyttöistä Strukan sulkua.

Tämä reitti ei pelkästään kutsu pyöräilijöitä, vaan tarjoaa myös historiallisen matkan ja elämyksellisen seikkailun kauniissa Kymijokilaaksossa.

Lisätietoa reitistiä täältä.